Friday, December 25, 2009

my last on call in ICU n recovering ro0m

rabu 23 dis 2009 merupakan hari terakhir saya on-call di ICU n recovering ro0m(cam icu juga tapi khas utk patient yang dah operate sebelum diturunkan ke ward)..dan on-call terkhir ni sangat memnatkan..nasib baik esoknye saya cuti selama 4 days in a row..hihihih...ceritanya bermula begini,....
sampai je di bilik yang disediakan untuk kami (clinical student), saya terus dipanggil oleh chief ppds(resident yang sedang belajar untuk jadi anaesthesiologist)melaui kawan yang oncall juga pada malam tersebut..malam itu,saya sebagai chief(sebab saya adalah minggu yang paling tinggi dan mereka adalah bawahan saya)..kami kena brainwash about 2 hours..lemah lutut saya ni berdiri lama - lama..sungguh la tak kesian kat kami ni..dah la belum makan..perut saya meragam pula..adoiiiii...sabar je la...then,setelah mereka mendapatkan panggilan dari A&E coz ada emergency case,kami disuruh ke tempat tugas masing-masing..save by the bell!!kalau tak,taktau la berapa lama kami kena berdiri..hahahaha
dan saya terus melangkahkan kaki ke recovering room dan saya menugaskan 2 lagi kawan saya untuk ke icu sebab di icu banyak patient..saya fikir di recivering akan aman dan tenteram..rupanye tidak...saya tak boleh tidur sampai lebih kurang pukul 4.30 pagi...rasa nak menjerit je...dah nk subuh kan???sabar je la..nasib baik oncall terakhir...besoknye berharap untuk balik pukul 8 pagi!sambung tido kat rumah..hehehe
tapi...kenyataannye,pukul 11.00 saya sampai dirumah,,..geram betul la..tapi sabar je..at least saya dapat ilmu untuk bekalan di masa depan..hehehehe
sampai je rumah,saya borak-borak dengan diana for a while,then saya tidur!!!!!!!!hehehehhehe

4 comments:

H A N I said...

waaaaa..penatnyer sham..ksian sham..ingt lg ainal? dia pun doc..dia pun bz mcm sham..tp kan, aper yg korg buat sgt mulia..selamatkan org =) mayb smua penat lelah rasa hilang biler tgk patients sihat n baik smula =)

ciksu said...

mst la igt..rumah sham dekat je ng rmh dia..nenek dia selalu je dtg rumah,borak2 ng mak sham..heheh..nenek dia sgt aktif!!^^

ermm..ye la hani..bile tgk patients tu ade perkembangan,rs lega je hati nih..tp kadang2 nak nanges gak bila ade patient yg dah tak mampu nak bayar utk rawatan..dorang x macam kite.kite kan kalo hosp kerajaan free je kan??kat sini kalo xde card jaminan kesihatan(cam insurans),dorang kene byr..
sedih kan??

H A N I said...

laaa..biasa sgt la ngn famly ainal ek..hehe..

yeker???? kesiannyer.. =( mesti hati kater nk tolong..tp kita diri sndiri x mampu plak..sedeynyer...

ciksu said...

tu la..ade skali tu masa kat A&E,ade patient ni sepatutnye kene operate,tp sbb xmampu dia kena balik..dia dah sakit sgt,,dan maybe xdpt survive if x operate.ms tu sham xsanggup nak btau dia..air mata dah bergenang..dia pon nanges bile nurse nak cabut IV line..dia phm...huhu..mmg xle lupe!

Related Posts with Thumbnails